Gå til hovedinnhold
Tilbake til forsiden

Togferie på sparket – sommertips fra Togbloggen

Legg sommerferien på skinner i år. Her kommer "togfluencer" Sigrid Elsruds beste tips for spontane utflukter med tog i inn- og utland.

Teksten "gjesteinnlegg fra Togfluencer Sigrid Elsrud" og et portrett av forfatteren står i forgrunnen for et bilde av et tog som kjører over en bru.

Publisert 01.07.2022

Sigrid Elsrud

Sigrid Elsrud er kvinnen bak togbloggen.no som hun har drevet siden 2015. I år er hun aktuell med boken "Ferie med tog - Reiseglede langs skinnene".

For noen av oss kom også denne sommerferien litt brått på. Syrinene blomstret – og blomstret av. Plutselig hadde «alle» andre pakket og reist. For oss etternølere er sommeren likevel full av tog som fortsatt ikke har gått. Sleng deg på – ta en togferie på sparket!

For min egen del er det blitt en slags vane å møte sommeren uten faste ferieplaner. Jeg lengter ikke så langt ut i verden når det er blitt prestekragenes tur til å blomstre her hjemme. De nordiske sommernettene er så vidunderlig lyse at jeg ikke vil gå glipp av en eneste en av dem.

Men vi er forskjellige! Mørkere netter og varmere dager ved Middelhavet er og blir Europas sterkeste feriemagnet. Kjenner du tiltrekningskraften derfra og har en interrailer i deg, husk at interrailbillettene aldri blir utsolgt!

Interrail på sparket

I år er det 50 år siden de første interrailerne begynte å krysse Europa med tunge ryggsekker. Siden da er «interrail» blitt selve synonymet til «togferie». Det handler om å loffe rundt med tog!

Prinsippet er enkelt: med en interrailbillett kan vi hoppe på de aller fleste tog i 33 europeiske land – og gå av igjen hvor og når vi vil.

Denne sommeren reiser mange europeere i alle aldre rundt på interrailbilletter kjøpt til «jubileumspris». Akkurat det toget har dessverre gått. Halv pris på årets interrailbilletter er det ikke lenger mulig å få, men disse billettene kan alltid kjøpes til vanlig, fast pris.

På Enturs nettside er det en grei oversikt over ulike interrailbilletter og hva de koster.

Litt realitetsorientering

Selv om interrailbilletten er den mest fleksible måten å reise rundt i Europa med tog på, er det lurt å orientere seg litt mer før en drar av sted.

For det første: På noen tog må også interrailere forhåndsbestille plass. Det gjelder først og fremst alle nattog og de aller fleste høyhastighetstog, med de tyske høyhastighetstogene som et hyggelig unntak. Nå i høysesong er det også krav om plassreservasjon på noen av togene vi må ta for å komme oss sørover fra København til Hamburg.

For det andre: Det ligger selvfølgelig i sakens natur at tog som mange kan hoppe fritt på, også kan bli fulle. Feriefolk reiser med bagasje, og folk og bagasje kan komme til å fylle både midtganger og alle andre ganger om bord på de mest populære togene.

For det tredje: Når folk flest tar ferie, setter jernbanen i gang med banearbeider. «Buss for tog» er aldri populært, men hører dessverre sommeren til enten vi reiser hjemme i eget land eller ut av det. Se spesielt etter slike avvik når du sjekker reiserutene!

Hvor morsomt det er å ta en interrailtur på sparket i sommersesongen, kommer derfor helt an på hvem vi er og hvordan vi liker å ha det. Eller hvordan vi tar det!

Så lenge et tog fortsatt har ledige sitteplasser igjen, er det mulig å kjøpe plassreservasjoner. Det kan vi f.eks. gjøre underveis på de store jernbanestasjonene eller på forhånd f.eks. fra Entur (men da mot gebyr).

Facebook-gruppen Togferie (ca. 41 000 medlemmer) rapporteres det nå daglig fra folk som allerede er ute og reiser, og der deles det råd og tips. Ta en titt der!

Jeg vil også anbefale Synnøve Gimses gjesteblogg på Togbloggen med interrail-tips for ungdom på ferie i Europa. Den er fra 2018, men er fortsatt aktuell.

Vårt eget land i et nøtteskall

Interrail er togferiens aller største kjendis og snakkis, men det finnes flere. Bergensbanen og spektakulære Flåmsbana mellom Myrdal og Flåm er Norges mest kjente turistopplevelser med tog. Dette norske togeventyret har imidlertid blitt mer markedsført ute i verden enn her hjemme.

Foto: Øyvind Heen - fjords.com

Jeg ser det på min egen blogg at nordmenn oftere søker etter «Bernina Express» enn «Bergensbanen». Ja da, Alpene sett gjennom panoramavinduer er en av de aller flotteste opplevelsene vi kan få med tog. Men helt ærlig talt: Selv om norske tog er enklere og togvinduene er mindre, er utsikten utenfor i verdensklasse!

Denne sommeren melder Vy at det vil være flere ledige plasser å finne på Bergensbanen og Flåmsbana enn det som er vanlig i høysesong. De utenlandske turistene som vanligvis fyller opp disse togene, har ikke helt kommet i fart igjen etter pandemien.

Billigferie blir det sjelden når vi kjøper enkeltbilletter til lange togreiser på sparket, og Flåmsbana er uansett relativt høyt priset, «turisttog» som det er.

Men det går an å tenke som vår storfamilie gjorde da vi reiste 12 stykker med Bergensbanen fra Oslo til Bergen og tilbake igjen med stopp på Finse sommeren 2019. I stedet for å reise langt og lenge, reiste vi «kort og bredt» og brukte med stor glede opp feriebudsjettet på den måten.

Ferdige rundreiser og ulike pakker med aktiviteter og overnatting markedsføres av selskapet Fjordtours, med rundturen «Norway in a nutshell» som den mest kjente. Men som jeg også minner om i min bok Ferie med tog – Reiseglede langs skinnene: Med hjelp av Enturs reiseplanlegger kan vi ganske enkelt lage våre egne rundturer. Her i denne delen av landet kan vi f.eks. kombinere tog på Bergensbanen og Flåmsbana med buss mellom Voss og Flåm.

«Barnebusinessklasse» i midnattssol og sørlandsidyll

I tillegg til togene på Bergensbanen kan vi innenlands reise med fjerntog mellom Oslo-Kristiansand-Stavanger og mellom Oslo-Trondheim-Bodø. Alle disse strekningene har både dag- og nattog.

Fjerntogene på Dovrebanen mellom Oslo og Trondheim går, som Bergensbanen, over høyfjell og har det ekstra spenningsmomentet at vi kan få se moskus underveis over Dovrefjell. På Dombås er det dessuten mulig å gå over på Raumabanen til Åndalsnes – en bane som konkurrerer med Flåmsbana om å være vår aller mest spektakulære.

Foto: Leif Johnny Olestad - Visit Norway

Togene på Nordlandsbanen passerer polarsirkelen på turen over Saltfjellet og kan med andre ord by på både fjellutsikt og midnattssol.

Sørtoget krabber aldri opp i høyfjell, men har noen ekstra fine strekk ute ved Jærkysten, der det også er mulig å kombinere med lokaltog på Jærbanen mellom Stavanger og Egersund. Det er også dette fjerntoget som kan ta oss til hele Norges sommerhovedstad, Kristiansand, eller til en annen velkjent sommerby, Arendal, men da med overgang til Arendalsbanen på Nelaug.

Foto: togbloggen.no

Alle norske fjerntog har det til felles at det finnes familievogner og lekerom.

Halvt på spøk, mest på alvor, vil jeg påstå at «barnebusiness» lenge har vært det nærmeste vi kommer ekte luksus og «businessklasse» på norske tog. (Nå kommer det nye tilbud med hvilestoler på norske fjerntog som gir mulighet for mer reisekomfort også for voksne.) Rullende lekerom er og blir noe av det aller beste jernbanen har funnet på! Men det er så langt jeg vet bare Finland, Sveits og Norge som har tog med store, gode lekerom.

Så ta dette som en påminnelse om at vi kan reise med tog til og i noen av de aller fineste ferieområdene landet vårt har – og at barna kan leke og le hele veien!

Foto: togbloggen.no (Bildet er tatt før lekerommet ble omprofilert av VY)

Tenåringsfest på den svenske vestkysten

Når vi reiser med norske tog, får vi derimot ikke like gode barne- og familierabatter som i mange andre land. Det er nok å krysse grensen over til Sverige, så åpner det seg flere muligheter for å drøye familiens reisebudsjett.

Sommerens supertips for familier kan være dette: Ta Vys tog fra Oslo til Göteborg, besøk fornøyelsesparken Liseberg og fortsett ferien med å loffe rundt på den svenske vestkysten!

Kollektivselskapet Västtrafik (vasttrafik.se) selger gunstige dagskort og sommerbilletter som dekker både buss og tog i hele Västra Götaland, og her er det prisfest også for familier med tenåringsbarn. Tre personer under 20 år kan reise gratis sammen med en voksen.

Korte turer koster aldri skjorta

For min egen del er det altså blitt en slags vane å møte togsommeren uten så mange planer. Jeg ser an vær og vind, og plutselig en dag – enten fordi været er meldt ekstra fint eller kanskje ekstra dårlig – finner jeg ut at tiden er inne for en togtur.

Da har jeg ikke tenkt meg så veldig langt, og korte turer koster aldri skjorta, selv om de kjøpes på sparket.

En av de aller korteste togferiene jeg har skrevet om på blogg og i bok, er Mjøsa rundt. Tro meg – det er også en av de aller fineste! I godvær har Hamar alt vi kan ønske oss av en badeby. Fortsetter vi nordover med tog i strandkanten, kommer vi til Brumunddal og Lillehammer. Derfra kan vi runde Mjøsa og reise sørover til Gjøvik med buss. Eller vi kan legge inn et kryss over Mjøsa underveis med dampskipet Skibladner. Uansett får vi med oss sommeridyll i bøtter og spann! Alle reiseruter kan søkes opp på Entur.

Andre ganger, når den nordiske sommeren har lagt seg i stabilt sideleie under langvarige lavtrykk (– det forekommer jo!), leter jeg meg frem til et ekstra hyggelig pensjonat eller spahotell med ledig rom, og tar togturen dit.

Gull i en glemt utedo

Det er vel en klisjé å si at det bare er fantasien som setter grenser, men det er nå likevel slik det er.

Enten vi kjøper en interrailbillett og får hele Europa å velge i eller holder oss nøkternt i nordisk nærområde, er det alltid mer å velge i enn det helt opplagte.

Selv en dagstur til et «ikke-sted» med en ensom stasjonsbygning og en glemt utedo kan ha eventyr og overraskelser i seg: Slitu stasjon – historien om en mjølkerampe.

God togsommer 2022!

Les også Tips til billig togferie 2022 – Tyskland, Danmark eller Finland!

Tre gode råd

I boken min Ferie med tog – Reiseglede langs skinnene har jeg laget en startpakke for togferien. Her er en miniversjon for å komme i gang med egen planlegging:

  • Bli kjent med Entur
    Så lenge vi reiser med tog og annen kollektivtrafikk her hjemme, kan alle rutetider søkes opp på den nasjonale reiseplanleggeren til Entur eller i appen Entur. Alle norske togbilletter og også en del bussbilletter kan kjøpes her.
  • Bruk Deutsche Bahn for å finne togtider i hele Europa
    Den beste søketjenesten for å finne togtider og forslag til reiseruter i hele Europa er tyske bahn.com eller appen DB Navigator.
  • Sjekk med hvert enkelt togselskap
    Det er alltid et godt råd å sjekke hvilke tilbud hvert enkelt togselskap har. I Norge kan vi kjøpe alle togbilletter til samme pris og uten gebyr fra Entur, men selskapene kan likevel ha egne tilbud, f.eks. om sommerpass og bonusordninger. Se nettsider/apper fra Vy , SJ NORD og Go-Ahead NORDIC.

For å kjøpe enkeltbilletter og plassreservasjoner til lengre reiser i Europa uten å betale gebyr, må vi ofte til hvert enkelt selskap. På Enturs nettside finner vi lenke til de viktigste togselskapene i hvert enkelt land.

Denne artikkelen er et betalt partnerskap mellom Entur og Langs linjen EKP. Entur har kjøpt rettighetene til å publisere denne artikkelen og bilder som tidligere er publisert på togbloggen.no