Gå til hovedinnhold
Tilbake til forsiden

På Interrail for første gang?

Tenk deg friheten ved å kunne reise så mye du vil i nesten hele Europa i inntil tre måneder. Her er noen tips til hva du bør tenke på om du skal på Interrail.

Bilde av en mor og datter som sitter på et tog og kikker i et kart.

Publisert 27.06.2022

Ragnhild Skaara Imset

Enten om du liker å ha en stram plan for hva du skal se og hvor du skal sove, eller om du ønsker å reise litt mer etter vær og vind, er det mulig å få denne frihetsfølelsen ved å kjøpe en interrailbillett.

Her er noen tips du bør tenke på i forkant av interrail-ferien.

Reise i en gruppe eller alene?

Den optimale størrelsen på en gruppe, kommer helt an på gruppen og hver enkelt person. Reiser du på dagtid, er ikke størrelsen på gruppen så viktig. Men om du reiser om natten, kan en gruppe på 4, 6, 8 eller 12 være en fordel, for da kan du booke en hel kupe eller flere kupeer. Da blir soveplassene billigere og du slipper å få ukjente mennesker inn i kupeene. Det pleier særlig nordmenn å være opptatt av. Men det er også en fin anledning til å bli kjent med nye folk. Og det kan være hyggelig å for eksempel dele en flaske vin med de du deler kupe med, både om det er venner eller potensielt nye.

Hvordan reise

Det kan være lurt å planlegge litt, men vær forberedt på at planene kan strekkes og ryke. Tenk litt på hvilke forventinger du har til turen og senk skuldrene. Om du er innstilt på at ting kan skjære seg, og at det er mulig å ta neste tog, så får du en bedre opplevelse enn om du tenker at alt skal gå som planlagt. Det å reise litt på måfå er også veldig spennende, ikke minst med tanke på hvem du kan treffe.

Det som ofte er moro med interrail og som man husker etterpå, er det gjerne det som gikk skeis. Så lenge det ordner seg til slutt, er det bare moro med litt uforutsette hendelser.

Hvorfor reise

Interrail er en fin måte å lære både om andre kulturer – og om deg selv. Det er lærerikt å se hvordan ting fungerer utenfor ditt eget land og dine trygge rammer. Det å være på en stasjon, høre jinglene fra høyttaleren som annonserer neste avgang, de ulike luktene og lydene på de ulike stedene gir en helt spesiell opplevelse.

Hvor reise

Det er enklest og billigst å reise østover. Øst for Polen og sørover er plassbillettene rimeligere enn i vest, og det er billig å spise og overnatte. De har dessuten ganske god standard på togene.

De dyreste landene å være i er Tyskland, Sveits og Østerrike. Og Frankrike.

Spania, Frankrike og Italia er likevel favorittdestinasjonene til nordmenn

generelt, og der føler man seg gjerne tryggest. Men det kan være noen utfordringer med plasser, så i Vest-Europa er plassbilletter ekstra viktig.

Hvis du skal dra på skikkelig, er det moro å dra fra Norge gjennom Sverige og Danmark, gjennom Tyskland og ned til Spania hvor du tråler kysten før du fortsetter til Frankrike og langs den franske kysten. Deretter til Italia og videre til Hellas, så går det an å fly derfra og hjem.

Det kan være en fordel å ta fly eller ta ferje ut av Norge, turen fra Norge til Hamburg kalles ofte melkeruta fordi det tar litt tid. Så du kan ta båt fra Oslo til Kiel eller til Danmark, for eksempel.

Om vi skal velge en togstrekning som den aller fineste, må det være et av de små somletogene langs kysten fra Marseilles og mot Nice i Frankrike, og videre til Milano i Italia. På den strekningen kan du være lenge. En skjult togperle er strekningen mellom Mostar og Sarajevo i Bosnia-Herzegovina

Les reiseblogger her

Når reise

Interrail-billettene kan kjøpes inntil 11 måneder før du vil bruke den, så billettene er ganske fleksible og kan brukes hele året. Vanligvis er det sommeren og våren som er de største reisetidspunktene.

Pris

Pris kommer an på hvor lenge du vil være borte, hvor mye du vil reise underveis, og hvor mange land du ønsker å reise innom, for det fins ulike alternativer. Billetten som er mest kostbar er den som gjelder i så å si alle land i tre måneder. Merk også at Interrail-billetten er rettighet til å kjøre tog, i tillegg må du til noen tog kjøpe plassbilletter. Derfor er det viktig å undersøke hvor du må plassbillett.

Om du skal reise med nattog, er det viktig å sikre seg plass, også kan du ta plassbilletter på dagavgangene litt mer på sparket. Det er lurt å se litt på det i forkant så du vet hva du har å forholde deg til, og sette av en slant til plassbilletter. Reiseplanleggeren til DB (bahn.de), gir deg best oversikt over hvor du må ha plassreservering og på hvilke tog man må bestille dette på forhånd.

Les mer om priser på de ulike billettypene hos interrail.eu eller entur.no.

Det fins også rabatter for reisende med interrail-billetter. Sjekk benefitsportalen på nettsiden til Eurail for å se hvor du kan få rabatter på overnatting. Noen byer tilbyr by-rabattkort som gir gratis inngang på museum og liknende også.

Pakkeliste

Ikke pakk deg med en hel haug, men pakk superlett. Det holder med en stor bag eller kanskje helst ryggsekk, og en litt mindre en til vannflaske og ting du trenger på en dagsutflukt. Om du kommer med to-tre trillekofferter blir det slitsomt om du reiser litt på måfå eller vil gå litt (som man ikke kommer unna på interrail). Det viktigste er lommebok, pass og penger. Og selvsagt mobiltelefon og billett.

Om du skal bo på hotell, ikke skal gå så lange strekninger og oppholde deg flere dager på samme sted, kan imidlertid trillekoffert fungere fint. Oppbevaringsbokser er også en mulighet om du sitter fast i en by litt lenger enn du hadde tenkt og vil gå en liten tur uten å dra med deg all bagasje.

I Europa fins det mange vaskerier. Der kan du levere en pose med skittentøy og komme tilbake ett par timer etterpå og hente rent tøy. Det er veldig kjekt, særlig om du skal være lenge borte. Slik service er langt mer utbredt i resten av Europa enn i Norge.

OBS!

Stjeling skjer overalt, pass på passet ditt, og ikke ha lommeboka di i baklomma. Vi har ikke erfaring med at mange opplever å bli ranet, men om det skjer er det uansett veldig kjedelig. Og ha en god reiseforsikring. Og husk helsekort.

Les mer om interrail her

Her kan du kjøpe interrailbilletter:

Merk! Det er en bookingavgift på 195 kr pr. Interrail-billett ved kjøp fra Enturs betjente stasjoner og kundesenter.