Gå til hovedinnhold
Tilbake til forsiden
Min side

Nå kan 18-åringer vinne gratis interrail

For første gang kan norske 18-åringer være med i en konkurranse om å vinne interrailbilletter. I april deles rundt 35 000 interrailbilletter til europeisk ungdom for at de skal få en bedre kulturforståelse av Europa.

Bilde av tre venninner som holder rundt hverandre og står ved siden av togskinner med sekker og bagasje fullpakket.

I år vil også 18-åringer bosatt i Norge kunne være med i konkurransen om å få et reisepass i Europa. Tidligere har konkurransen vært forbeholdt innbyggere i EU-landene, men i år er den utvidet til å også gjelde land som er medlem av verdens største studieprogram, Erasmus+, og det er Norge.

Vil gi ungdom bedre kulturforståelse

Formålet med å gi ut gratis interrailbilletter er å skape større og bredere kulturforståelse for Europa blant ungdom. Det er DiscoverEU som står bak konkurransen sammen med Forvaltningsbyrået for utdanning, audiovisuelle medier og kultur (EACEA) i Europakommisjonen.

– Å tilegne seg kunnskap er viktig på mange plan og kan gjøres på mange måter. Det å reise til ulike steder, bli kjent med nye folk, få innblikk i andre kulturer, og høre andre språk er både lærerikt og moro. Jeg er derfor veldig glad for at klimabevisst norsk ungdom nå får mulighet til å vinne en interrail-billett, sier Christel Borge, administrerende direktør i Entur.

Påmelding fra 7.april - 21.april

Det vil være mulig å melde seg på konkurransen fra 7.april til 21. april, og det gjøres ved å blant annet svare på fem multiple-choise-spørsmål om Europa. Foreløpig er det ikke klart hvor mange norske ungdommer som blir trukket ut, men det vil blant annet stå i forhold til befolkningstall, hvor mange som melder seg på konkurransen og så videre. Det er DiscoverEU som trekker ut ungdommene, og Eurail som utsteder billettene. Entur er medeier i Eurail, og hjelper reisende med å finne mulige reiseruter og billetter.

– Som medeier i Eurailsynes vi i Entur at dette er kjempeflott! Vi ønsker å spre gleden ved å reise kollektivt og miljøvennlig. I tillegg til at ungdommene som blir trukket ut vil lære mye om europeisk kultur, håper jeg de vil få minner for livet, og at de opplever hvor fint det er å reise med tog, buss og ferje. Også håper jeg at de tar med seg entusiasme rundt det å reise med tog inn i voksen-livet, sier Borge.

I år har konseptet Interrail 50 års-jubileum, og fra å være billetter forbeholdt ungdom, har denne måten å reise på blitt populær også blant pensjonister og familier de senere årene.

Faktaboks:

  • En interrailbillett er en billett som gjør reiser på tvers av landegrenser og reiseformer i en tidsbegrenset periode mulig.
  • Ungdommene som vil søke om å få gratis interrail-billett, må søke i tidsperioden 7.april klokken 12.00 til torsdag 21. april 2022 klokken 12.00
  • Ungdommene må være født mellom 1. juli 2003 and 30. juni 2004 og bosatt i et land som deltar i ERASMUS+ (herunder Norge), eller i et EU-land.
  • Reisen må gjennomføres mellom 1.juli 2022 og 30.juni 2023
  • Reisen må strekke seg over maks én måned
  • Reisen vil hovedsakelig gå med tog, men det vil også kunne bli tilbudt buss og ferje
  • Unntaksvis vil det være aktuelt med fly
  • Ungdommene vil også få et rabatt-kort som gir rabatt på kulturopplevelser, natur, sport, lokal transport, overnatting, mat, og så videre.
  • EURAIL er et europeisk selskap som formidler interrail-billetter